torsdag 3 januari 2013

Funderar hit och dit

Nytt år, nya utmaningar. Ibland blir jag lite trött på alla klämkäcka människor som SÅÅÅÅÅ ser fram emot vad det nya året har att erbjuda och nya utmaningar att ta tag i. För mig är det bara dagar som alla andra. Livet rullar på, det behöver nödvändigtvis inte vara dåligt, men det är väl inte mycket att skryta med. Kanske känner jag så eftersom det har varit lite mycket som varit jobbigt den senaste tiden. Så nu blir jag en av dom där negativa i stället, som bara hittar fel i allt.... Nej, så illa ska det väl inte bli får vi hoppas. Men det är inte alltid livet är en dans på rosor...

Jag funderar också hit och dit hur jag ska göra med min kost. Har ju egentligen redan fattat ett beslut, men sen finns det ju detaljer att justera. Funderar lite på att kanske dra ner på animaliskt fett som smör och grädde och sånt och i stället öka andelen vegetabiliskt fett. Kanske också äta mindre "rött" kött till förmån för fisk och kyckling. Jag vet inte. Känns som att jag behöver göra något, vad som helst, för att få lite inspiration igen. Jag bör nog också dra ner på onödigt ätande som fikabröd och snacks. Även om jag fortfarande äter LCHF-anpassat fika och så är det ju sånt som jag inte behöver. Egentligen. Men jag vet inte om jag ska lova mig själv något, det blir så jobbigt om jag inte lyckas hålla det.
Positiv idag som ni märker... ;)

5 kommentarer:

 1. Som jeg har forstått er det vektnedgang som er årsaken til å justere kosten?
  I så fall kan jeg anbefale å øke fettmengden, og i tillegg holde karbohydrater på et minimum, samt et lavt inntak av protein (ca ett gram protein pr ønsket kroppsvekt pr dag). I praksis har jeg tilført MBC-kaffe om morgene (kaffe med 2 ss usaltet smør + 1 ss kokosolje - blandes med stavmikser = en nydelig og mettende drikk) og kuttet helt cashew-nøtter og 70% sjoklade.
  Dette førte til 5 kilo nedgang på 2 -3 mnd etter å ha stått stille lenge.

  :) Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helene!
   Tack för din feedback! :)
   Ja, jag har några kilon till jag skulle vilja bli av med.
   Kan du ge mig exempel på vad du äter under en dag? Jag har fått total brist på inspiration vad gäller maten.

   Angående proteinet: Om jag t.ex vill gå ner till 60 kg så kan jag äta 60 g protein på en dag? Bara för att vara säker på att jag fattat rätt. :)

   Ulrika

   Radera
  2. Hei igjen Ulrika!
   Beklager sent svar, men det er lenge siden jeg har vært inne på siden din, og du har muligens funnet ut av ting selv??

   Ang ditt spørsmål så er det riktig at du skal holde deg på maks 60 gr protein pr dag om 60 kg er din idealvekt.
   Min matdag kan være omtrent slik: 1 MBC-kaffe om morgenen innen jeg drar på jobb, èn MBC-kaffe på jobben. Lunch er medbrakt matboks med enten gårsdagens middag, eller f eks et kokt egg, en halv avocado og tunfisk med majones. Deretter spiser jeg ingenting før middag: kjøtt/fisk med noe grønnsaker og en fet saus eller dressing.
   Om jeg vil ikke fokuserer på vekt kan jeg spise en lchf-etterrett i helgen (lørdagsgodis) + litt nøtter. Om jeg vil ned i vekt kan jeg ikke spise etterretter eller nøtter. Kjedelig, men sånn er min kropp.
   Prosentmessig ligger jeg på 80-85% fett, 10-15% protein og 0-5% kolhydrater.
   Jeg har totalt gått ned 17 kg de siste 2 årene, og skal gjerne ned de siste 3-5 kg denne våren.
   Om du ikke orker å veie deg (kjenner meg godt igjen!), så er målebånn blitt min måte å holde kontroll. Måler midjen hver morgen. 1 cm = ca 1 kg. Jeg skal altså ned 3-5 cm.

   Legg ut en oppdatering da vel?

   :) Helene

   Radera
 2. Tack Helene!
  Jag har inte heller varit här på länge. Har inte heller varit särskilt duktig på att hålla strikt diet. Har ätit mycket onödigt, bakat lchf-kakor, ätit mörk choklad m.m. Har fortfarande inte vägt mig, men känner att jag gått upp lite.
  Ska försöka skriva mer i ett nytt inlägg senare idag. :)

  SvaraRadera
 3. Man orker ikke alltid være i "ned-i-vekt"-modus. Jeg for min del har lange perioder der jeg er fornøyd med å stå stille. Men jeg har ikke lyst til å gå opp, så derfor dette målebåndet (av en eller annen grunn så oppleves det ikke så "skummelt" som vekta). Øker jeg 1 cm, så skjerper jeg meg litt. Og når motivasjonen er på topp, så tar jeg en periode med strikt, strikt kosthold. Det må veksle litt. Men på sikt kommer jeg antagelig helt i mål, men er også fornøyd med det jeg allerede har fått til ;)

  SvaraRadera